vakantiehuis casa il gattopardo

 
 
 
veelgestelde vragen

Hoe komen we met de auto bij het appartement?
Hoe is de bereikbaarheid per vliegtuig ?
E
n met de trein en het openbaar vervoer?

Wat staat er in het informatiepakket?
Wat is in het appartement aanwezig en wat moeten we zelf meebrengen?
Welke tv. zenders kunnen we ontvangen?
 
Is roken toegestaan?
Zijn huisdieren toegestaan?

Hoe ver is het naar het dorp en het meer?
Waar kunnen we winkelen?
Welke markten en evenementen zijn er in de buurt?

Waar kunnen we wandelen en fietsen in de buurt?

Wat te doen als wij ( de huurders) iets breken of beschadigen?

I
s het verstandig om  naast een reisverzekering nog (andere) verzekeringen af te sluiten?Antwoorden

Voor de meeste Nederlanders is de  route Nederlandse grens (Arnhem/Venlo/Heerlen)-A61-Karlsruhe--Basel-Milaan-A1-Orvieto-San Lorenzo Nuovo de meest voor de hand liggende (totale afstand zo'n 1500 km.). Iets langer is de route over Oostenrijk (Arnhem-A3-Kufstein-Brenner-Modena en na Modena  verder op de A1). In beide gevallen bijna volledig autosnelweg; vanaf de afslag Orvieto van de A1 is het nog 25 km. over een goed berijdbare tweebaans autoweg.

Woont u in de Randstad of  BelgiŽ dan is een aanrijroute via  -Zeeland- Antwerpen- Luxemburg/Noord Frankrijk en verder via Basel een goed alternatief.

Ruim voordat U vertrekt ontvangt u een uitgebreid informatiepakket met o.m.  routebeschrijvingen.
naar boven

 U  kunt kiezen uit  vrij veel vertrek -en aankomstpunten. 

 1.  In Nederland kunt u opstappen in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht;.
 2. in BelgiŽ in Brussel en Charleroi.
 3. Ook in  de Duitse grensstrook is een aantal vertrekmogelijkheden: Weeze/Niederrhein, KŲln, Dortmund, MŁnster, DŁsseldorf bijvoorbeeld.
 4. Het meest voor de hand ligt het een vlucht te boeken  naar  Rome (Ciampino of Leonardo da Vinci). Op elk vliegveld kunt U een huurauto afhalen.  

  Het loont de moeite te shoppen bij de prijsbrekers, zoals Ryanair, Air Berlin, Transavia.  Soms hebben ze stuntaanbiedingen- niet alleen op Rome , maar ook op  bestemmingen als Grosseto, Florence, Pisa en Bologna. Deze plaatsen  liggen berijdbaar dichtbij. 

naar boven

 
Uitsluitend per trein/openbaar vervoer  is  wat omslachtig. Voor de volledigheid zij vermeld, dat U  tot Orvieto met de trein kunt  komen en dat U  daar dan moet overstappen op de bus, een taxi moet nemen of een auto huren.

Via de Deutsche Bundesbahn kunt U met de autotrein vanaf DŁsseldorf tot Verona komen.

Vanaf San Lorenzo vertrekken regelmatig bussen naar Bolsena en Aquapendente. De verbinding met Orvieto is minder frequent. Als het moet, kunt U zelfs met de bus naar Rome gaan. Eenmaal per dag gaat er een rechtstreekse bus.
naar boven

Inhoud:

Routes en tips voor de reis
Gebruiksregels/ Huisregels

Nuttige adressen en telefoonnummers, winkels etc.
Tips voor trips (o.a. uitwerking van de tips op de website, wandel -en fietsroutes en nog veel meer). 

Funshopping
Lokale feesten en nationale feestdagen
Omgaan met Italianen

Cultuur en geschiedenis van AltaTuscia.
Handige Lijstjes
Telefoneren vanuit ItaliŽ
 

naar boven

De huisraad is zeer compleet.  Naast de gebruikelijke potten, pannen, borden, schalen en glazen zijn  er onder meer: 

 • een  inbouwoven met afzuigkap, 
 • een ingebouwde koel-diepvries-combinatie,
 • stofzuiger, strijkijzer en strijkplank,
 • een "Nederlands" koffiezetapparaat,  een espressoapparaat,  een elektrische waterkoker, een broodrooster,  een elektrische citruspers
 • een wasmachine
 • tv ( met satellietontvanger)
 • radio/cd-speler/cassetterecordercombinatie; een etui met Cd's (van alles wat: klassiek,  jazz, r&b, Italiaans, Frans,  fado en  tango)
 • voor de kinderen zijn er wat spelletjes en we gaan er van uit, dat ouders met kleine kinderen de favoriete knuffels en spelletjes van hun kroost mee op reis nemen.  
 • een vijftigtal boeken, de meeste met een nog al  Italiaanse inslag  (uiteraard "de Tijgerkat/il Gattopardo" van Tomasi di Lampeduso  en verder wat eigentijdse auteurs, zoals Tim Parks, Caesare Pavese, Barry Unsworth en  Rosita Steenbeek. Ook  klassieken als Ovidius' Minnedichten en het Florentijnse dag boek van  Rainer Maria Rilke) staan op de plank,  een paar filosofieboeken, belletterie en enkele detectives waaronder  de da Vinci code en het Bellinimysterie van Dan Brown (een aardige voorbereiding op een trip naar Rome)., wat boeken van Henning Mankell, de boekenweekgeschenken van de laatste tien jaar en wat boeken uit de "nederland leest-serie".
 • toeristische folders,  enkele reisgidsen, waaronder gidsen  voor Rome, Florence en Umbrie,  de twee Trotter reisgidsen voor ItaliŽ,  kaarten .
 • voor de koude dagen is er centrale verwarming en voor de extra warme dagen is in de huiskamer een plafondventilator aangebracht en er staat bovendien een losse ventilator
 • voor lakens en handdoeken moet u zelf zorgen.

naar boven

Het dorp ligt eigenlijk om de hoek. Het is vijf hooguit tien minuten lopen naar de winkels. Het meer ligt wat verder weg. Met de auto is het vijf minuten rijden; te voet doet u er ongeveer een half uur  over.
naar boven

Bij vertrek krijgt u een informatiepakket, waarin naast de route en tips voor trips ook de locaties van de winkels voor de dagelijkse boodschappen (in het dorp) en voor de funaankopen zijn aangegeven.

naar boven

Elk jaar in mei komt  in mei de Millemiglia door het dorp. De Millemiglia is een  meerdaagse rally voor oude auto 's.   Start en finish in Brescia (Noord ItaliŽ ). Rome is het keerpunt. Op de terugweg komen de deelnemers door het dorp.  De hele ochtend is het een komen en gaan van de meest stijlvolle en vaak zeer kostbare auto 's.  Af en toe vergaat je horen en zien, zeker als een prehistorisch bolide alle zeilen bij moet zetten om het kleine klimmetje naar het dorp te halen. De beloning is een beschaafd applaus vanaf de  terrasjes op het dorpsplein.

In  juni viert het dorp San Giovanni. Op de 26ste juni is er 's ochtends een grote braderie en de feestelijkheden gaan de hele dag door. Rond 15 augustus vindt gedurende een hele week de Sagra degli Gnocchi plaats. Gnocchi zijn de welbekende aardappelbolletjes. In deze week is het dorpsplein ingericht als een openluchtrestaurant. Op een muziekpodium speelt elke dag een andere band.

Rond de jaarwisseling vindt er in Orvieto Het Umbria winter jazzfestival plaats.

In het informatiepakket, dat U voor vertrek ontvangt,  worden ook de markten en festiviteiten in de plaatsen in de omgeving vermeld.

naar boven

Voor ons huis ligt een groot groen gebied. Daarin zijn verschillende wegen, deels verhard deels onverhard.  Het terrein is geschikt voor wandelaars en mountainbikers.
Overal rondom het meer zijn bossen. Vooral als U niet tegen een klim of tegen "vals plat"opziet,  kunnen geoefende fietsers  tot in de wijde omgeving terecht.  Huis-tuin-en-keuken fietsers kunnen  het beste  de fietsen op een fietsenrek  meenemen en naar de vlakke plekken rijden, die in  het informatiepakket staan.

naar boven

Te veel om op te noemen. In ieder geval alle publieke en commerciŽle Nederlandse zenders , de Belgische publieke omroep, BVN/de wereldomroep, CNN, BBC World, TV5,  alle Duitse publieke zenders, Arte en een groot aantal commerciŽle buitenlandse zenders. 
naar boven

Wij waarderen het zeer, als U binnen niet rookt.
naar boven

Als U een huisdier mee wilt brengen, dan hebben we graag, dat U van te voren met ons overlegt. Wij willen van geval tot geval beoordelen, of dat past onder meer binnen de opvattingen, die wij hebben over hygiŽne. Wij gaan er van uit, dat U ons niet zult vragen, of U een huisdier kunt meebrengen, als dat dier niet zindelijk is of als het dier  wel eens dingen beschadigt of als het sterk verhaart. Verder hanteren we als algemene regel, dat dieren niet op de slaapkamers, in de keuken en in de badkamer komen en dat ze in hun eigen mand slapen.

In ItaliŽ en ook in San Lorenzo zijn veel dieren zonder eigenaar. In de loop van de jaren hebben we ons ontfermd over de katten, die bij ons kwamen buurten. We voeren ze en als er niemand is,  komt er iemand uit het dorp, die er dan voor zorgt. Gevoerd worden ze  naast het huis, op de trap naar het wasmachinehok. Om de poezenbevolking getalsmatig te beheersen, zijn we een sterilisatie-project gestart. Ook hebben we enkele poezen bij Nederlandse vrienden en kennissen een echt tehuis gegeven. Momenteel komen er drie poezen regelmatig eten. Enkelen zijn wat schuw, maar er is er ook een bij, die zich graag laat aanhalen.
naar boven

Als U besluit ons huis te huren, dan sturen we u een contract toe. Daarin zijn de gebruikelijke zaken geregeld  (periode, betalingstermijnen en aansprakelijkheid).  Wij verzoeken U om als U wat breekt of stukmaakt om dat dan zelf aan te vullen. In de lijst met nuttige adressen staan wat winkels waar huishoudelijke artikelen verkocht worden. Mocht dat om de een of andere reden niet mogelijk zijn, dan kunt u dat aan ons doorgeven. Dan verrekenen wij de kosten met de waarborgsom .De meeste  reisverzekeringen dekken ook schade toegebracht aan  (gehuurde) accommodaties.
naar boven

We raden U ten stelligste aan om een annuleringsverzekering af te sluiten.  Als eenmaal de overeenkomst is gesloten, kan deze niet meer worden opgezegd.
naar boven

 

naar boven contact Tell a Friend
index
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiŽgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
CivitŠ
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 06-10-2016